Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.

Ook wij houden van een smeerbare pindakaas maar namen geen genoegen met palmolie. Door ons werk als culinair journalisten kwamen we erachter dat zelfs de RSPO-gecertificeerde palmolie niet duurzaam is, omdat de vraag gewoon te groot is én de palmen groeien rond de tropische evenaar waar ook regenwouden groeien. Greenpeace publiceerde onlangs zelfs het vernietigende ‘Burning down the house’ rapport waarin staat dat er geen ‘goede’ of ‘duurzame’ palmolie bestaat.

HOE DOEN WIJ HET?

Maar is palmolie de enige manier om pindakaas smeuïg te maken? Absoluut niet. Palmolie is voor veel pindakaasproducenten belangrijk, maar het product is allesbehalve onvervangbaar. Wij zijn op zoek gegaan naar een beter alternatief en kwamen na eindeloos veel experimenteren in onze keuken en fabriek uit bij raapzaadolie. Met ons unieke recept hebben wij zelfs Calvé uitgenodigd om onze uitvinding te gebruiken zodat ook zij palmolievrij konden produceren! Zo vernietig jij niet je volledig boterham tijdens het smeren en sparen wij het bedreigde regenwoud tijdens het produceren. En dus staat er op onze potjes: smeuïg zónder palmolie! !

OLIEDOM

De massale productie van palmolie zorgt voor de verdwijning van regenwouden, uitputting van de gebruikte grond en vervuild afvalwater. Daarnaast wordt er op dergelijke plantages hartstikke veel tegen ongedierte gespoten. Kies dus alsjeblieft bewust, wees niet oliedom en verban palmolie waar mogelijk uit je dieet en andere boodschappen!