EEN GEZONDE OPTIE

Als je kijkt naar alle smeerbare ontbijtkeuzes die je ‘s ochtends hebt, dan is onze pindakaas een van de gezondste opties. Nu hebben we diverse soorten pindakaas. Zo krijg je bij de karamel zeezout- en honing chili-variant wat meer (natuurlijk) suiker binnen, waar je bij de super crunchy en super creamy meer eiwitten binnenkrijgt. Maar of je nu de variant met of zonder suiker hebt, onze pindakaas blijft een van de gezondste keuzes binnen de smeerbare ontbijtopties. Geloof je het niet? Leg je toekomstige voormalige favoriet maar eens naast die van ons.

WIST JE DAT?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn pinda’s geen noten. Het zijn peulvruchten, dus ze behoren tot de familie van de linzen, sojabonen en snijbonen. Ze hebben veel van dezelfde eigenschappen als noten, maar zijn toch net even anders waardoor ze soms als minder gezond worden gezien. Zeker als je wilt afvallen.

Noten groeien namelijk aan bomen, waar pinda’s onder de grond groeien. Klinkt gek, niet? Dan ken je het proces nog niet. De pinda groeit het best op een wat lossere zandgrond met een lage zuurgraad. (Omdat de vruchten erg vatbaar zijn voor vochtschimmels en zuren.) Wanneer de plant begint te bloeien, komen er meerdere bloemen tevoorschijn. Nadat deze verwelkt zijn, buigen ze terug naar de grond, waar ze zichzelf inboren. Na 4 tot 5 maanden zijn de zaadjes rijp en is er een heuse pinda ontstaan. The more you noot, ehm, vrucht.

EEN VERSCHIL IN KOOLHYDRATEN

Pinda’s zijn van nature rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dus in die zin zijn ze net zo gezond als ‘echte’ noten. Het verschil zit ‘m in het verschil in koolhydraten. Die zitten namelijk veel minder in ‘echte’ noten als walnoten, amandelen, cashewnoten en hazelnoten, waar ze veel meer aanwezig zijn in pinda’s. Wil je afvallen? Dan kun je beter voor de echte noten kiezen. De koolhydraten in pinda’s laten je lichaam namelijk insuline aanmaken, waardoor je sneller suikers in je bloedstroom opslaat als reserve-energie.

Nu moeten we wel even zeggen: als jij iedere avond twee potten Mister Kitchen’s pindakaas leeglepelt, dan is dat niet bijster gezond. Helemaal niet zelfs. Maar die snap je zelf ook wel.

Onze pindakaas is trouwens niet alleen goed en gezond voor jou. Ook voor het regenwoud en de dieren die erin leven is het hartstikke goed. We gebruiken namelijk geen palmolie. Eet je onze pindakaas? Dan weet je zeker dat er niet duizenden hectares aan prachtig regenwoud voor is platgebrand. Wij gebruiken gewoon raapzaadolie. Stukken beter.