Mister Kitchen

Food Brand

Food Design

Food Writers

UIT DE HERSENPAN - PODCAST

Ons eten is niet enkel brandstof. Iedere aankoop, menukaart of hap lijkt een weloverwogen keuze. Een keuze voor duurzaamheid, klimaat, mens- dan wel diervriendelijkheid en natuurlijk voor je bloedeigen gezondheid. Maar in het woud van ‘kennis’ dat om ons heen tiert, wordt het steeds moeilijker om feiten van fictie te onderscheiden. Er zijn boeken, influencers, keurmerken, soundbites en meningen te over, maar directe toegang tot de frontlinie van de voedingswetenschap, is vaak een brug te ver. Eeuwig zonde, want die organische kennis is niet alleen handig bij onze keuzes, maar is bovendien spannend, verbazend en zo nu en dan zelfs verlichtend! En toevallig staat ’s werelds toonaangevende voedseluniversiteit middenin ons land. In samenwerking met de Universiteit van Wageningen nodigen de culinair journalisten van Mister Kitchen, (w)etenschappers uit in de keuken voor een smakelijk vraaggesprek over hun inzicht, ontdekking of onderzoek. Iedere aflevering schuift onze universitaire insider Guido Camps aan, stelt Louise Fresco een kritische vraag en belandt het onderwerp onverbiddelijk in de pan van chef Maarten…

Uit de Hersenpan, jouw wekelijkse vette hap Wageningse Wetenschap!

AFLEVERING 1: KNIPPEN & PLAKKEN

In de allereerste aflevering fileren wij plantenwetenschapper Ernst van den Ende, die alles weet over het creatief knippen én plakken in DNA. Oftewel CRISPR-Cas. Kunnen wij met deze fascinerende techniek, kleurrijke reuzentomaten kweken, tarwe zonder gluten telen of zelfs honger uit de wereld bannen? En waarom mogen we in ons land bijna niks met deze ‘goddelijke vinding’?

AFLEVERING 2: NEDERBANAAN

Hoog tijd om een banaantje van eigen bodem te pellen met fytopatholoog Harold Meijer. Want terwijl de mensheid globaal wordt getroffen door een gevaarlijk virus, vecht ons lievelingsfruit tegen haar eigen pandemie. In Wageningse kassen experimenteert men daarom volop met Nederbananen. Bloeit hier misschien dé redding voor de wereldwijd bedreigde bananenindustrie of zijn wij binnenkort allemaal de pisang?

AFLEVERING 3: MOCK MEAT

Hoe staat het met de toekomst van onze vleesconsumptie? Wij duiken in het plantaardige vlees met voedseltechnoloog Birgit Dekkers. Na haar onderzoek in Wageningen begon ze met haar uitvinding een start-up om ons dagelijks vlees te vervangen. Wat is háár oplossing voor de globale vleescrisis waarin wij momenteel verkeren, hoe word je van wetenschapper ondernemer én smaakt haar ‘mock meat’?

MEER OVER UIT DE HERSENPAN

De onafhankelijke podcast Uit de Hersenpan wordt wekelijks live opgenomen in de keuken van Mister Kitchen op de Amsterdamse Westergasfabriek. In samenwerking met de Universiteit van Wageningen zoeken we naar onderwerpen en wetenschappers die ons dagelijks brood raken, maken of kraken. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties, mail ons dan!

GUIDO, DAAN, IGOR & MAARTEN