Zeeuwse paella

Met Zeeuwse mosselen en kokkels

30 min
(50 min voorbereiding)

8 personen

Diner

Zeeuwse paella

30 min
(50 min voorbereiding)

8 personen

Diner

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust, waar de mensen onbewust, zin in Zeeuwse paella krijgen! Het is weer tijd voor een van onze recepten uit de oude doosch; een recept voor Zeeuwse paella, dat we ooit schreven voor Delicious Magazine. We waren in Zeeland en maakten een authentieke Zeeuwse paella met o.a. kokkels, mosselen, Hollandse garnalen, tuinbonen en lamsvlees van Tholen. Dit vlees wordt ook wel pré-salé genoemd, vanwege de licht zilte smaak door het grazen dichtbij zee.

Zowel mossels als kokkels komen in grote mate voor aan de Nederlandse kustwateren. De visserij op deze schelpdieren vindt vooral plaats in de Oosterschelde en de Waddenzee!

GEBRUIK EEN PAN NAAR KEUZE

Het is bij dit Hollandse gerecht het gemakkelijkst om de verschillende paella-ingrediënten apart te bereiden en op het laatst bij elkaar te voegen. Bij voorkeur gaar je de rijst in een speciale paellapan, maar het kan natuurlijk ook in een flinke koekenpan, hapjespan of wokpan.

BEREIDINGSWIJZE

  1. Spoel de mosselen en de kokkels goed schoon onder koud stromend water en gooi kapotte exemplaren weg. De kokkels kunnen zanderig zijn. Zet ze daarom nog een half uur in een bak met flink gezouten en ijskoud water om het zand uit de schelpen te verwijderen.
  2. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in een braadpan in 2-3 el olijfolie bruin. Laat het vlees nog 5 min. boven matig vuur zachtjes bakken en neem dan uit de pan.
  3. Fruit de ui en de knoflook in het achtergebleven vet.
  4. Voeg de mosselen en de kokkels toe, blus af met 100 ml bouillon en verwarm tot alle schelpen open staan, dit duurt 10-12 min.
  5. Zeef de schelpdieren en vang het vocht op. Verwarm ondertussen een flinke scheut olijfolie in een paellapan en laat heet worden.
  6. Voeg de rijst toe en roerbak zachtjes gedurende 2 min. Voeg steeds onder regelmatig roeren bouillon toe tot de rijst bijna gaar is en zorg ervoor dat de rijst steeds net onderstaat. Dit duurt wel 20-25 min. Laat niet aanbranden, dus blijf met een houten spatel regelmatig roeren.
  7. Doe de schelpdieren met zoveel opgevangen vocht als je lekker vindt en alle andere ingrediënten erbij, breng op smaak met zout en peper en laat alles goed warm en gaar worden.
  8. Eet smakelijk!

*Van 1 kilo tuinbonen houd je ongeveer 250-300 g gedopte bonen over. Reken voor het doppen ongeveer 30-45 min. Als er geen verse tuinbonen zijn, gebruik dan 500-600 g diepvries-tuinbonen.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

1 kg mosselen

1 kg kokkels

500 g lamsbout, in blokken van 2×2 cm

2 uien, fijngesneden

3 tenen knoflook, fijngehakt

250 g Hollandse garnalen, gepeld

2 kg verse tuinbonen*, gedopt en 5 min. gekookt

600 g paellarijst (of risottorijst)

2 l kippenbouillon (pot of van bouillontablet), getrokken met 1 tl saffraandraadjes

8 tomaten, ontveld, zaad verwijderd, in blokjes

100 ml milde olijfolie

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail