Vers gemaakte friet

met Mister Kitchen’s Vegan Mayo Original

135 min
(15 min. voorbereiding)

4-8 personen

lunch- of bijgerecht

Vers gemaakte friet

135 min
(15 min. voorbereiding)

4-8 personen

lunch- of bijgerecht

Rond 2004 begon Mister Maarten als chef-kok bij restaurant Trèz in de Amsterdamse Pijp. In dit mediterrane restaurant werd de compacte frituur eigenlijk alleen gebruikt voor een portie calamares, of -heel soms na een zware avond in het restaurant- voor een paar porties bitterballen tijdens een lange nazit.

Totdat restaurant Trèz een nieuwe financieel adviseur kreeg. Deze bourgondiër was dol op goeie frieten en opperde bij elk bezoek dat er eigenlijk huisgemaakte friet op de kaart zou moeten staan. Omdat ik zelf ook dol ben op goudeerlijke frieten, besloot ik te gaan experimenteren…

De Ultieme Zelfgemaakte Friet -een reisverslag.

Vraagstuk één: welke aardappel gebruik je? Na tests met de Charlotte, Bintje, Desiree, Nicola en Agria viel de keuze uiteindelijk op de laatste. Feit: deze Agria gaat ook dagelijks met emmers tegelijk door de frietsnijder bij snackbar Eiburgh, waar volgens velen de beste friet van Amsterdam gebakken wordt…

Tweede element was de vetkeuze. We probeerden arachideolie, zonnebloemolie, blokken vet en soja olie. Vloeibaar frituurvet gaf het beste resultaat.

Tenslotte ’the all defining game changer’: wat is de ideale baktemperatuur?

Goed voorbakken is een must voor lekkere patat, en over hoe je dat optimaal doet bestaat veel discussie. Het varieert tussen de 120-160 graden. Bij ons werkte 140 het beste, gedurende zo’n 5 minuten.

Afbakken doe je het beste op 180 graden, zoals bij de meeste producten die je frituurt. Tijdens de finale gewoon kalm je eigen spelletje blijven spelen: bak net zo lang totdat je frietjes joùw ideale kleur en knapperigheid hebben.

Vast een stuk minder ver dan je altijd dacht; dat einde van die regenboog…

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de frituur op 140 graden.
  2. Boen de aardappels goed schoon onder koud stromend water.
  3. Snijd de aardappels in plakken van ongeveer 3 cm breed. Snijd de aardappelplakken vervolgens in staafjes van ongeveer 1 centimeter dikte.
  4. Frituur de aardappelstaafjes op 140 graden totdat ze beetgaar zijn. Schud het mandje af en toe tijdens het frituren zodat deze aan alle kanten goed gaar worden. De friet mag niet verkleuren!
  5. Laat als de frieten beetgaar zijn, deze afkoelen op een bakplaat bedekt met keukenpapier. Het is belangrijk dat de frietjes goed afkoelen voordat ze nog een keer worden gefrituurd, dit kan ongeveer 2 uur duren.
  6. Verhoog de temperatuur van de frituur tot 180 graden. Frituur de frites tot ze een goudgele tot goudbruine kleur hebben en krokant zijn.
  7. Schud de friet door elkaar in een kom, breng op smaak met zeezout en serveer met de mayonaise.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

Ingrediëntenlijst

10 grote vrij kruimige aardappelen met schil (bij voorkeur Agria, zie intro)

grove zeezout vlokken

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail