Schorsenerensoep

Met mosterd-chiliboter

45 min
(5 min voorbereiding)

3 - 4 personen

Diner

Schorsenerensoep

45 min
(5 min voorbereiding)

3 - 4 personen

Diner

De kans is best groot dat je nog nooit van schorseneren hebt gehoord. Het klinkt ook een beetje als een bosachtig karakter uit de Nederlands-vertaalde reeks van Harry Potter. Schorseneren behoren, net als pastinaken en meiknollen, tot de Nederlandse vergeten groenten. Vandaar dat je er nooit meer iemand over hoort.

MAKE SCHORSENEREN GREAT AGAIN!

Vroeger werden ze hartstikke veel gegeten, dus waarom doen we dat nu niet meer? Dat dachten wij ook. Daarom blazen we deze vergeten groente nieuw leven in met dit recept voor schorsenerensoep (met mosterd-chiliboter).

Met een kilo schorseneren, ui, bleekselderij, melk en de nodige kruiden, maken we een heerlijke soep die niet misstaat bij menig luxe diner. Het is immers niet zo’n standaard-soep, dus met dit unieke gerecht verbaas je meteen vriend en vijand. Succes met de bereiding van deze lekkere soep en laat ons vooral weten hoe-ie smaakte, misschien dat we in de toekomst nog wel meer recepten met schorseneren schrijven!

BEREIDINGSWIJZE

  1. Fruit de ui, knoflook en bleekselderij 10 min. zachtjes in olijfolie. Laat het niet bruin worden. Schil intussen de schorseneren. Doe dit met keukenhandschoenen aan en onder water. Leg de geschilde schorseneren direct in water met wat azijn, zodat ze niet bruin worden. Snijd ze in grove stukken en doe met de laurier en tijm in de pan. Giet de melk en bouillon erbij.
  2. Breng aan de kook en laat de schorseneren 20-30 min. zachtjes koken tot ze zacht zijn. Verwijder de laurier en tijm. Mix de soep glad met de staafmixer en breng op smaak met de mosterd en wat zout en peper. Maak evt. wat dunner met bouillon en breng evt. verder op smaak met zout.
  3. Smelt voor de mosterd-chiliboter de boter au-bain-marie. Niet roeren! Laat de witte melkdelen bezinken, giet het heldere deel voorzichtig af en vang op in een kleine pan. Verwarm de geklaarde boter (het heldere deel) met het mosterdzaad en de chiliflakes. Laat kort trekken. Verdeel de soep over de kommen en druppel de mosterd-chiliboter en balsamicoazijn erover.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

1 ui, fijngesneden

1 teen knoflook, fijngesneden

2 stengels bleekselderij, in boogjes

1 el milde olijfolie

1 kg schorseneren

2 laurierblaadjes

3 takjes tijm

500 ml melk

500 ml groentebouillon

1ó – 2 el gladde mosterd

100 g boter

1 tl mosterdzaad, gekneusd

1/2 tl chiliflakes

Balsamico-azijn

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail