Risottoballetjes

Met Mister Kitchen's V-Spread Tomaat Courgette

20 min
(20 min voorbereiding)

8-10 personen

Snack

Risottoballetjes

20 min
(20 min voorbereiding)

8-10 personen

Snack

Vergeet de bitterbal, eierbal en nasibal; there’s a new kid in town. De risottobal. Of liever balletjes, aangezien we ze liever in veelvoud zien. In Italië kennen we risottoballetjes ook wel als ‘risotto suppli al telefono’. De naam van deze smakelijke antipasti – een Italiaans aperitiefhapje – luidt zo omdat de mozzarella in de balletjes draderig wordt, als een oude telefoondraad.

EEN RESULTAAT VAN ONZE SMAKELIJKE TRIPS

Toen wij op bezoek bij de excentrieke Gabriele Ferron in de Italiaanse Povlakte waren, leerde hij ons dit gerecht. Gabriele is rijstboer en chef, maar vooral de ongekroonde koning van de risotto. Een betere inleiding voor dit recept hadden we niet kunnen geven, of wel? Buon appetito!

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de bouillon. Snipper de sjalot en bak hem in olijfolie in een koekenpan op matig vuur in 2-3 minuten glazig. Voeg dan de rijst toe, roer 2 minuten door en blus met de witte wijn.
  2. Laat kort pruttelen en schenk dan 1/3 van de bouillon erbij. Roer af en toe door en schep telkens een soeplepel bouillon erbij als al het vocht bijna opgenomen is door de rijstkorrels. Doe dit tot de rijst beetgaar is, in ongeveer 15-20 minuten. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt.
  3. Zet het vuur uit en roer de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto. Roer de V-Spread erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe de risotto in een platte schaal, bedek het oppervlak met plastic folie en laat afkoelen.
  4. Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Vul drie diepe borden met respectievelijk bloem,  eieren en paneermeel. Klop de eieren los met een vork.
  5. Verwarm een frituurpan op 180 °C. Schep 1 el risotto in je hand, maak dit plat, leg er een blokje mozzarella op en rol tot een balletje. Doe dit met alle risotto.
  6. Was en droog je handen en rol met 1 hand, je ‘droge’ hand, een balletje door de bloem. Leg die met dezelfde hand in het ei en rol die er met je andere hand, je ‘natte’ hand doorheen. Leg hem met dezelfde hand in het paneermeel, bedek die met je droge hand met paneer en rol hem er goed door. Zo voorkom je dat je je eigen handen paneert.
  7. Herhaal dit met de rest van de balletjes.
  8. Frituur de balletjes in delen tot ze goudbruin zijn (ongeveer 4 min). Serveer direct.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

1 sjalot

200 g risottorijst (Arborio of Carnaroli)

1 glas witte wijn

1 l groenten- of kippenbouillon

Klontje boter

25 g geraspte Parmezaanse kaas

¾ potje Mister Kitchen’s V-Spread Tomaat Courgette

1 bol mozzarella

6 el bloem

2 eieren

6 el paneermeel

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail