Rabarbersoufflé

Met èchte vanille

20 min
(25 min voorbereiding)

8 personen

Dessert

Rabarbersoufflé

20 min
(25 min voorbereiding)

8 personen

Dessert

Normaal gesproken, wanneer mensen spreken over een bedevaartstocht, hoor je Santiago de Compostela of Mekka. Wij gingen naar het graafschap van Yorkshire. Niet op zoek naar de heilige graal, maar de heilige stengel: rabarber. In dit graafschap ligt – tussen de plekken Wakefield, Morley en Rothwell – de zogenaamde ‘rhubarb triangle’ ofwel: dé plek voor rabarber.

OP BEZOEK BIJ EEN RABARBERBOER

Rabarberboeren kweken hier niet alleen buiten, integendeel: juist de geforceerde (gekweekte) rabarber ontving Europese bescherming als uniek streekproduct. De teelt vindt hier sinds de vroege 19e eeuw plaats in donkere schuren en ontstond om het seizoen te verlengen. Van klassieke compote tot zomerse limonade en van frisse soep tot begeleider van vette vis, varken of kip. Of als ingrediënt voor een prachtige roze souffle! Eet smakelijk!

BEREIDINGSWIJZE

BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de melk op laag vuur met het vanillemerg en -stokje tegen de kook aan. oeg 20 g van de suiker toe en laat op laagste vuur afgedekt nog 10 min. trekken. Haal het vanillestokje uit de melk. Verwarm de oven voor op 170 °C. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe.
  2. Blijf goed roeren totdat de bloem goed is gebonden. Voeg al kloppend met een garde de hete melk in beetjes toe en laat, onder voortdurend roeren, koken tot een gladde saus. Roer de rabarbercompote door de saus.
  3. Klop de eierdooiers met 15 g van de suiker in 6-8 min. heel luchtig.
  4. Roer er de eierdooiers van het vuur af voorzichtig door. Klop de eiwitten in een schone hoge kom met 35 g van de suiker stijf. Spatel eerst een derde deel van het eiwitschuim door het soufflémengsel zodat het wat losser wordt. Spatel nu de rest van het eiwit erdoor. Verdeel het beslag over de bakjes.
  5. Strijk de bakjes glad en maak de randen schoon, dan rijzen ze beter!
  6. Bak de souffleetjes in 18-20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
  7. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

* Je kunt kant-en-klare rabarbercompote in potten kopen, maar zelf maken is lekkerder: breng 100 ml water met 100 g suiker aan de kook, laat de suiker oplossen en voeg dan 600 g rabarberstukjes toe. Kook de rabarber in 5-8 min. tot de stukjes zacht zijn en het een soort moes is. Evt. kun je het pureren als je het fijner wilt hebben.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

INGREDIËNTEN

1 vanillestokje

375 ml melk

60 g witte basterdsuiker

50 g boter

60 g bloem

300 g rabarbercompote*

4 eierdooiers

5 eiwitten

Poedersuiker, om te bestrooien

VERDERE BENODIGDHEDEN

8 soufflébakjes (hoge, rechte ovenschaaltjes) van 8-10 cm diameter

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail