Paasbrood

Met tutti frutti, chocolade en note

30 min
(30 min voorbereiding)

8-10 personen

Ontbijt

Paasbrood

30 min
(30 min voorbereiding)

8-10 personen

Ontbijt

Pasen staat weer voor de deur. En bij een lekker uitgebreid paasontbijt hoort een paasbrood. Want laten we wel wezen: lekker in de keuken staan en een paasbrood bakken is een feest. Dit paasbrood-recept leert jou hoe je een heerlijk paasbrood met tutti frutti, chocolade en noten maakt. Een jaarlijkse traditie in de maak!

Let op: dit recept voor paasbrood heeft een rijstijd van 14 uur.

WAAR KOMT DIT PAASBROOD VANDAAN?

We hebben dit paasbrood gemaakt onder de bezielende leiding van een groot bakker uit Didam, Hans Som. Hij was coach van het Nederlands Boulangerie-team en chef van alle Nederlandse bakkers tijdens de Olympische Spelen in Peking. Z’n motto is: “Een dag zonder deeg is een verloren dag”.

Voorts is het paasbrood zo rijkelijk gevuld omdat de katholieken tijdens de vastenperiode niet mochten snoepen. Met Pasen kwam er een eind aan deze periode, dus werd er zoveel mogelijk lekkers in gestopt.

Wil je je paasontbijt van nog meer smakelijks voorzien? Bekijk dan eens ons recept voor scones met karnemelk en pittige geitenkaas. Des te meer lekkers, des te meer vreugd!

BEREIDINGSWIJZE

 1. Los de gist in een maatbeker op in het water. Voeg de bloem toe en roer alles met een lepel glad. Dek dit af met plastic en zet 12 uur weg op kamertemperatuur. (Dit is het voordeeg.)
 2. Meng de patentbloem, het zout, de gist, roomboter, melk en basterdsuiker samen met het voordeeg tot een soepel deeg. Doe dit bij voorkeur met een keukenmachine of broodmachine.
 3. Weeg 350 g van het deeg af, doe dit in een plastic kom. Bedek met een deksel, plastic folie (zorg wel dat er een beetje lucht bij kan komen) of met bubbeltjes-plastic.
 4. Laat het deeg 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
 5. Werk met je handen de tutti frutti, rozijnen, chocolade, notenmix en citroenrasp door de rest van het deeg. Laat ook dit deeg afgedekt met plastic 30 minuten rijzen in een plastic kom of metalen bekken.
 6. Verdeel het deeg met de vulling in 5 gelijke stukken van 450 g en vorm van elk een bol. Druk elk stuk voorzichtig plat tot (ongeveer) een vierkant: vouw de vierkanten eerst in de lengte en dan in de breedte dubbel tot er weer vierkanten ontstaan. Trek de hoeken van elk vierkant naar onderen naar elkaar toe zodat de bovenkant van het deeg iets onder spanning komt te staan en vorm zo een mooie bol.
 7. Verdeel het ongevulde deeg in 5 stukken van 70 g. Laat al het deeg – gevuld en ongevuld – nogmaals 20 minuten op een bebloemde bakplaat onder plasticfolie rijzen.
 8. Rol elk stuk ongevulde deeg heel dun uit tot een ronde lap en vouw om een bol gevuld deeg, druk het aan de onderkant van de bol dicht. Herhaal dit met alle deegbollen. Laat de ingepakte deegbollen nogmaals, afgedekt met plastic, gedurende 45 minuten rijzen (narijs).
 9. Leg eventueel een chamotte-steen in de oven en verwarm op 205 ºC gedurende een half uur. Zet de oven uit.
 10. Leg de paasbroden op de chamotte-steen of bakplaat in de oven. Giet een kop water over de bodem van de oven (het water veroorzaakt stoom die nodig is bij het bakken van de broden). Sluit de oven en wacht 5 minuten.
 11. Zet de oven dan op 185ºC.
 12. Bak 30 minuten tot het brood goudbruin, luchtig en knapperig is.
 13. Eet smakelijk!

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

VOORDEEG

3 g verse gist

200 g lauw water (± 15°C)

200 g bloem

OVERIGE INGREDIËNTEN VOOR HET DEEG

800 g patentbloem

20 g zout

77 g verse gist

125 g roomboter

400 g volle melk (op kamertemperatuur)

10 g witte basterdsuiker

500 g tutti frutti, grof gesneden

250 g gewelde rozijnen

200 g pure chocolade, in kleine stukjes

200 g notenmix (geen walnoten), geweekt, uitgelekt en grof gehakt

20 g citroenrasp (liefst van een biologische citroen)

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail