Het principe van layer cake is dat je de diverse ‘etages’ scheidt met een laagje smeuïg lekkers. Vaak is dat met jam of met frosting; zacht glazuur van suiker met bijvoorbeeld boter, eiwit of roomkaas. De frosting wordt meestal ook gebruikt om de taart af te werken, aan de zijkant en soms bovenop. Het daadwerkelijke gebak -dus de lagen en de bodem- noemt men in de patisserie ‘biscuit’, of moscovisch beslag.
Volgens de overlevering zou het eerste gelaagde chocoladecake recept al halverwege de 19e eeuw in Philadelphia gecreëerd zijn. Beroemde uitvoeringen zijn de Schwarzwaldertorte, de welbekende worteltaart, en Red Velvet cake. Tijd voor een herinterpretatie!
In ons recept werken we met plantaardige zuivel, maar ook met appelmoes voor smaak en de juiste structuur en binding. In appel zit pectine en dat bindt het geheel. Tussen de lagen biscuit smeren we een heerlijke en tevens eigenwijze frosting. Een tikkie onconventioneel wellicht, maar een ‘gelikte’ match met chococake: let maar op. Met een paletmes kun je de frosting mooi gelijkmatig over de plakken biscuit smeren, maar met de achterkant van een lepel of met een gewoon mes lukt het ook. De crunchy afwerking doe je met gehakte pinda’s en chocola. Wij worden hier erg blij van; en jij ook, vermoeden we…
Bakkers klaar?!
NB. Als je dikkere lagen frosting wilt kun je ook besluiten een laag cake niet te bestrijken.
Voor de taart
350 ml plantaardige melk
1 el appelciderazijn
300 gram bloem
1 tl maizena
250 gram kristalsuiker
65 gram cacaopoeder
3 tl bakpoeder
1 tl baking soda
½ tl zout
150 ml kokosolie
200 gram appelmoes
1 tl vanille extract
Voor de frosting
75 gram plantaardige “room”boter en wat extra voor het invetten van 2 bakvormen
300 gram plantaardige roomkaas
50 gram poedersuiker
Voor de topping
Handje ongezouten pinda’s
Hele pure chocolade flakes (zelfgemaakt of goede hagelslag)
Extra nodig:
2 springvormen met een diameter van 24 cm
Choose your language:
Mister Kitchen © 2023