Recept voor de perfecte oliebol

Met superveel poedersuiker

50 min
(60 min voorbereiding)

10 personen

Snack

Recept voor de perfecte oliebol

50 min
(60 min voorbereiding)

10 personen

Snack

Als het jaar weer ten einde loopt, Sinterklaas alweer op het strand ligt en de Kerstman zijn biezen pakt, dan mogen de oliebollen weer op tafel. Omdat je niet iedere dag bakken geld wil uitgeven bij de oliebollenkraam, maar het liefst wel altijd een bakje paraat hebt, leren wij je met liefde hoe je ze zelf maakt. En psst.. het is eigenlijk niet heel erg moeilijk. It’s all about the right quantities.

DE LEKKERSTE OLIEBOLLEN

Omdat de recepten op het internet nogal verschillen schreven wij een allesomvattend recept voor de allerbeste oliebollen. Niet van die keiharde bowlingballen of zachte stressballetjes, maar oliebollen zoals ze horen te zijn.

Dit recept voor oliebollen is voor ongeveer 30 stuks. Heb je meer gasten? Doe het aantal ingrediënten keer drie. Heb je een oliebollenkraam? Doe het aantal ingrediënten dan keer honderd.

*Je kunt ook tarwebloem gebruiken, maar dan worden de oliebollen iets minder luchtig.

BEREIDINGSWIJZE

  1. Wel de krenten en rozijnen een nacht van tevoren in water. Laat ze uitlekken en droog ze in een theedoek. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Besprenkel met citroensap.
  2. Verwarm de melk en een 1/2 l water tot 38 °C. Los de gist op in 100 ml van het melkmengsel. Voeg een tl suiker toe (om de gist te activeren). Doe de tarwebloem, 17 g zout, de suiker en het ei bij het gistmengsel en meng in de keukenmachine of met een handmixer met deeghaken op de laagste stand: mix het deeg 4 min.
  3. Zet de mixer 1 stand hoger en voeg langzaam de rest van het lauwwarme melkmengsel toe. Druk de klontjes die ontstaan weg met een spatel.
  4. Meng de krenten, rozijnen en appel en verwarm ze 5 min. in een warme oven op 50°C. Voeg daarna de krenten, rozijnen en appel toe aan het deeg. Zet het deeg zo’n 30 min. weg onder een vochtige doek in de oven op 50 °C of een andere warme plek, die tochtvrij is.
  5. Verwarm een frituurpan met olie tot 175 °C. Roer het deeg met een houten lepel 15 keer stevig door (in oliebollenbakkers-termen noem je dit ‘het deeg doorslaan’). Knijp steeds met een oliebollenknijper een bol. Heb je geen knijper gebruik dan twee kleine pollepels om bollen te vormen.
  6. Frituur de oliebollen in 6 min. goudbruin. Draai ze na 3 min. om met een schuimspaan.
  7. Na ongeveer 15 bollen sla je het beslag weer even ‘door’ met een aantal roerbewegingen met de houten lepel. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken. Serveer met veel poedersuiker.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

200 g krenten

200 g rozijnen

2 goudreinetten of Cox’s Orange

Sap van 1 citroen

84 g verse gist (of 24 g droge instant gist)

400 ml melk

50 g suiker + 1 tl

1 kg durumtarwe biologisch dynamisch (verkrijgbaar bij natuurwinkels)*1 scharrelei

1 scharrelei

Zonnebloemolie om te frituren

Poedersuiker

Verdere benodigdheden

Keukenthermometer

Oliebollenknijper

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail