Rookworst

Ingredienten

Voor 5 rookworsten
  • 1,5 m varkensdarm
  • 3 g gemalen witte peper
  • 1,5 g gemalen foelie
  • 15 g kleurzout (slager)*
  • 600 g mager varkensvlees (bij voorkeur varkensschouder, slager)
  • 400 g vetspek (bij voorkeur rugspek of kinnebakspek, slager)

Spoel de varkensdarmen onder koud stromend water van binnen en van buiten. Snijd de varkensschouder en het vetspek in stukken.
Meng de specerijen en zet 100 ml water 10 min. in de vriezer. Maal het vlees in een gehaktmolen op de grove plaat. Meng het kleurzout, de specerijen en 100 ml water door het gehakt en maal op de fijnste plaat in de gehaktmolen. Meng het vlees met je handen tot het gaat ‘binden’ (het blijft dan aan je handen hangen). Vul de darmen met een worststopper of op een worstmachine. Maak een lange worst en vorm er rookworsten van door de darm door te knippen op elke 40 cm. Maak met een touwtje aan beide kanten een knoop en bind de knopen aan elkaar. Dep de buitenkant van de worst goed droog en laat (liefst op een droge plek) twee uur hangen aan een stok. Rook de worst in een rookoven gedurende 1 uur op 70. C. De worst is klaar als deze
een donkere, ‘gerookte’ kleur heeft. Breng water aan de kook, leg de worst erin en doe het vuur uit. Laat de worst 10 min. in het water liggen voordat je hem aansnijdt.
*Slagers-of kleurzout is keukenzout vemengd met nitriet. Dit mengsel wordt gebruikt als conserveermiddel met behoud van de kleur van het produkt.

Bereiden: 4-5 uur

Kijkje in de keuken? Volg @misterkitchens

Contact

Mister Kitchen
Cultuurpark Westergasfabriek
Pazzanistraat 35
1014 DB Amsterdam
+31 653410022