Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

50 min
(20 min. voorbereiding)

6-8

Bij de koffie

Appel tarte tatin met pindakaas

50 min
(20 min. voorbereiding)

6-8

Bij de koffie

De uitvinding van de wereldberoemde tarte Tatin is een geinige anekdote. Eind 19e eeuw runden zusters Stéphanie en Caroline Tatin hun eigen bescheiden hotelletje nabij Parijs. Het verhaal wil dat Stéphanie op een dag de mise en place voor een appeltaart uit het oog was verloren; ze had de appelpartjes veel te lang in een pannetje laten garen en was bovendien vergeten om al taartbeslag te maken…

Omdat Stéphanie absoluut geen tijd meer had om volledig opnieuw te beginnen besloot ze te improviseren. Separaat bakte ze een ‘bak’ van bladerdeeg -dat natuurlijk lekker vlot rijst- en bedacht dat het wellicht fraaier was om de pan met appels in het bladerdeeg te plaatsen, dan om de appels erin te kieperen. Dit verbluffend geslaagde experiment leidde direct tot het Franse dessertkaart icoon dat iedereen vandaag de dag kent -en meestal kiest.

Het Geheim van de Gouden Appel-Pindakaas Combi

Er is een hele goede reden waarom wij deze fantastische klassieker durven te bewerken; en dat is het goedbewaarde geheim van de combinatie appel en pindakaas. Doop als tussendoortje maar eens een stukje appel in een pot pindakaas en je begrijpt direct waarom. En geloof ons: een boterham belegd met beiden is ook èchte verwennerij.

De tweede truc in dit recept is om de appelpartjes relatief dun te snijden en ze wat korter te bakken; dat geeft een heerlijk verfijnde bite. Laat de rode schil er vooral op als extra mooie visuele match met de bruine caramel. Je kunt meerdere appelsoorten gebruiken zolang ze maar stevig zijn en friszuur; denk aan Jonagold, Elstar, Goudreinet of Pink Lady. Zoals bij eigenlijk alle recepten; met goed contrast creëer je extra dimensie. Daarom raden we je met klem aan om de lauwwarme Tatin te serveren met een bolletje roomijs.

Wij verwachten dat je daarover weinig klachten gaat krijgen…

Bon appétit les amis!

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de appels en snijd in 4 parten. Verwijder het klokhuis en snijd elk part in 3 plakjes.
  3. Gebruik een dichte bakvorm met een diameter van ongeveer 25 cm. Smeer in met 10 gram boter. Maak een cirkel van het bladerdeeg die hier ruim in past. Zorg voor een opstaand randje. Leg het bladerdeeg in de vorm en prik er met een vork gaatjes in. Bedek met bakpapier en droge kikkererwten of bakbonen. Bak het bladerdeeg 10 minuten.
  4. Smelt de boter in een vuurvaste koekenpan. Laat zachtjes bruisen en voeg de suiker toe. Laat op middelhoog vuur karamelliseren tot een goudbruine karamel.
  5. Haal het bladerdeeg uit de bakvorm en smeer het aan de binnenkant in met pindakaas.
  6. Giet de karamel in de bakvorm. Verdeel voorzichtig de appel over de bodem maar houd tegen de volledige buitenrand een stukje vrij; dit moet minstens even dik zijn als de opstaande rand van je bladerdeeg.
  7. Plaats het bladerdeeg omgekeerd in de bakvorm op de laag karamel/appel en druk een beetje aan. Als je het goed gedaan hebt vallen de appels nu keurig binnen de rand van je bladerdeeg. Bak nog 10-15 min tot het bladerdeeg helemaal gaar en bruin krokant is.
  8. Laat 5 minuten afkoelen en keer voorzichtig om op een bord of schaal met opstaande rand. Let op: de karamel is erg heet.
  9. Serveer de tarte tatin (lauw)warm met een bolletje vanille ijs.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

2 Jonagold Appels (of Goudreinet of Elstar)

bladerdeeg

60 gram plantaardige roomboter

100 gram suiker

300-400 gram plantaardig vanille roomijs

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail

Layered vegan choco cake met pindakaas frosting

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Creamy