Apple crumble

Met amandel en karamelsaus van gezouten boter

45 min
(5 min voorbereiding)

3 - 4 personen

Dessert

Apple crumble

45 min
(5 min voorbereiding)

3 - 4 personen

Dessert

Are you ready to crumble? Je bent terechtgekomen op dit recept voor apple crumble, dus het antwoord moet wel volmondig ja zijn natuurlijk. Mooi! Jij bent ready to crumble, wij ook. In dit heerlijke recept leren we je hoe je in een handomdraai de lekkerste – vinden wij zelf – apple crumble met amandel, karamelsaus en gezouten boter op tafel zet. Alleen de naam van het gerecht klinkt toch al als een traktatie voor je innerlijke ik?

Voor deze apple crumble gebruiken we appels van Granny Smith, we houden van die zurige bite wanneer we onze tanden in deze crumble pie zetten! Zijn Granny Smiths niet jouw favoriete soort appels? Pak gerust een andere soort! Eet smakelijk en stuur vooral een foto van je zelfgemaakte baksel!

*Te koop bij de Marokkaanse winkel of bij de natuurwinkel. Je kunt het ook zelf maken door ongebrande amandelen fijn te malen in een keukenmachine. Let op: laat de machine niet te lang draaien, anders geven de amandelen olie af en krijg je een pasta in plaats van een poeder.

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd met twee messen het amandelmeel, de roomboter, basterdsuiker en 2 g zout tot een kruimelig deeg (je kunt dit ook doen in een keukenmachine, maar stop op tijd zodat het geen vaste massa wordt).
  2. Meng als laatste de gezeefde bloem erdoor. Zorg dat het de ingrediënten gemengd zijn zonder een deegbol te vormen. Allemaal dikke korrels moeten het worden. Spreid de crumble uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in ± 20 min. bruin in de oven.
  3. Schil de appel en snijd in partjes zonder klokhuis. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de appelpartjes in ± 5 min. lichtbruin. Blus ze af met calvados.
  4. Doe de slagroom in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg uit de peulen bij de slagroom en voeg ook het stokje toe. Breng de room met de boter voorzichtig aan de kook. Verwarm de suiker en 50 ml water en laat de suiker oplossen door regelmatig de pan heen en weer te bewegen (niet roeren!) Laat de suikersiroop mooi goudbruin worden.
  5. Verwijder de vanillestokjes uit de room en voeg de warme vanilleroom toe aan de suikersiroop. Roer op laag vuur tot een vloeibare karamelsaus.
  6. Begin met de karamelsaus, schep daarop wat crumble en schik de appelpartjes eromheen.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

125 g amandelmeel*

125 g roomboter

125 witte basterdsuiker

125 g bloem

1 el roomboter

4 appels (Granny Smith)

100 ml calvados

KARAMELSAUS

250 ml slagroom

1 vanillestokje

75 g gezouten (boeren)roomboter

150 g suiker

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail