Gevulde ansjovis

Met amandelen en pijnboompitten

10 min
(25 min voorbereiding)

4 personen

Voorgerecht

Gevulde ansjovis

10 min
(25 min voorbereiding)

4 personen

Voorgerecht

Volgens de overlevering begon de vaderlandse ansjovis-visserij met een stormvloed in 1530, die grote delen van Zeeland deed onderlopen. Zo ontstond bij Bergen op Zoom ondiepe visgrond, ideaal als paaiplaats voor onder meer ansjovis. De vis zwemt in Europa in zowel de Middellandse Zee als Atlantische Oceaan. ‘Onze’ ansjovis bereikt de Hollandse kust vanaf mei – wanneer de zee opwarmt – en plant zich bij voorkeur voort in brak water, zoals dat van de Oosterschelde. Vandaar dat er in mei, juni en juli driftig op ansjovis wordt gevist.

HOE VUL JE ANSJOVIS?

Ansjovis vullen is in feite niet heel erg moeilijk. Het openen van de visjes vergt even wat oefening, maar als je de truc eenmaal onder de knie hebt, perfectioneer je ‘t in no time. Bovendien kun je ook de visboer vragen de verse ansjovis voor je te “vlinderen”. Dit is het ontgraten en openvouwen van de visjes). Voor dit ansjovis-recept vullen we de visjes met o.a. amandelen, rozijnen en pijnboompitten. Serveer ze bij een lekkere salade en je hebt een lekker en gezond gerecht!

ANSJOVIS MET SALADE

Dit recept voor gevulde ansjovis gaat erg goed samen met een salade van rucola en geroosterde paprika. Met couscous of bulgur erbij heb je een complete maaltijd! En hartstikke gezond!

*Panko is Japans grof gemalen gedroogd broodkruim, te koop bij de meeste toko’s en sommige supermarkten.

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak de ansjovis schoon. Tip: druk met je rechterduim net onder de kop zo lang door, totdat je op de graat zit. Beweeg met je andere duim vanaf de kop richting staart en duw zo de ingewanden via de buikkant eruit. Met je linkerwijsvinger en duim pak je de ruggengraat bij de kop vast en rits je de ruggengraat eruit. Knijp de kop eraf. Spoel de ansjovisfilets af onder de kraan en dep ze droog. (Bij sommige recepten klap je de ansjovis open als een waaiertje, zodat de rugdelen aan elkaar vast blijven zitten. Zo kun je ze ook makkelijk vullen.)
  3. Leg de amandelen en pijnboompitten op een bakplaat en rooster ze 3-5 min. in de oven. Hak de knoflook fijn. Maal de amandelen met de knoflook en peterselie in de keukenmachine tot iets grover dan broodkruim. Meng dit met de pijnboompitten, rozijnen en het broodkruim.
  4. Voeg peper, zout, 1-2 el citroensap en olijfolie naar smaak toe. Verdeel de visjes over een ingevette ovenschaal en bedek elke filet met een eetlepel van het notenmengsel. Rooster gedurende 7 min. in het midden van de oven.
  5. Serveer eventueel met couscous en een salade van rucola en geroosterde paprika!

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

INGREDIËNTEN

12 verse ansjovisjes

25 g blanke amandelen

25 g pijnboompitten

25 g rozijnen

25 g broodkruim (panko*)

5 takjes peterselie

1 teen knoflook, fijngesneden

Sap van 1 citroen

3 el groene olijfolie

OOK LEKKER

Pindakaas reep met pretzels

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Peanut Butter & Jelly French toast

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Crunchy

Appel tarte tatin met pindakaas

met Mister Kitchen’s American Style Peanut Butter Super Creamy

Vegan Tempeh BLT-Sandwich

met Mister Kitchen’s Vegan Saus Whisky Cocktail